Skip to main content

LUUC BLOGT: #1 Wat eet je als wielrenner in een etappekoers van 7 dagen?

LUUC BLOGT: #1 Wat eet je als wielrenner in een etappekoers van 7 dagen?

Luuc Bugter is wielrenner. Hij gebruikt tijdens zijn koersen Malsovit als ontbijt of juist als tussendoor. Het helpt hem voldoende energie te houden in de tijden dat hij een zwaar beroep op zijn lichaam doet. Voor ons vlogt hij over zijn sportervaringen, vooral gerelateerd aan voeding. Wat moet je nou wel of niet eten als topsporter? 

Daar gaan we dan! Op naar de ronde van Normandië. De eerste etappekoers van het jaar. 7 dagen in voorjaarsweer koersen door het Franse landschap. We zijn onderweg met een team van 6 renners, ploegleider, twee mechaniekers en twee verzorgers. Voor mij is het een wedstrijd die me goed ligt. Zware wedstrijden in verschillende weersomstandigheden en lastige parcoursen. In deze wedstrijd komen mijn kwaliteiten goed naar voren. De afgelopen weken heb ik naar deze wedstrijd toegeleefd om een etappe te winnen. Voeding speelt tijdens de meerdaagse een belangrijke rol. Tijdens de koers om genoeg energie binnen te krijgen, en rond om de wedstrijden om te kunnen herstellen of om een goede basis te hebben voor de volgende dag! In dit stuk vertel ik over de voeding die ik tijdens de race gebruik!

'Ik wil nog wat extra vet om tegen de kou te kunnen'

Als wielrenner is gewicht altijd een belangrijk aandachtspunt. Klimmers zijn vaak erg licht om zo hard mogelijk tegen een berg op te fietsen. Gelukkig ben ik geen klimmer, maar gewicht speelt nog steeds een belangrijke rol. Vooral het vetpercentage is hierbij belangrijk. In aanloop naar de ronde van Normandie heb ik toegewerkt naar mijn ideale gewicht. Dit zit ongeveer op 80 kilo en een vetpercentage van 9%. Er zijn wielrenners die een lager vetpercentage hebben, maar ik wil vooralsnog wat extra hebben om goed tegen koude weersomstandigheden te kunnen. In aanloop naar de eerste etappe ben ik al begonnen met het eten van voldoende koolhydraten. In zeven dagen koers verbrand je erg veel, dus het is belangrijk om met een goede basis te beginnen. Malsovit speelt in mijn dagelijkse voeding een belangrijke rol, ook tijdens de wedstrijden. Wanneer ik in training ben en niet te veel wil eten gebruik ik vaak malsovit na de training. Door de extra vezels in de muesli doet je lichaam er langer over dit te verteren en heb je er langer energie van. Ook helpt dit het hongergevoel uit te stellen. De ideale voeding voor mij en wielrenners om de dag door te komen. Vaak eet je na een training te veel en stijgt de suikerspiegel, dit is met malsovit niet zo.

'Ik eet tot drie uur vóór de wedstrijd'

Tijdens de Ronde van Normandie is dit anders. Hier wil ik juist dat voeding zo snel mogelijk wordt opgenomen. Ik gebruik vaak koolhydraat en eiwit rijke voeding tijdens het ontbijt. Wat eet ik dan bijvoorbeeld? Havermout met rozijnen en lactose vrije melk, 4 boterhammen met stroop of pindakaas, bananen. Dit om mijn lichaam zo snel mogelijk energie te geven voor de koers en eten wat makkelijk verteerbaar is. Tijdens de wedstrijd wil ik namelijk dat alle energie naar mijn benen gaat, en niet naar mijn darmen voor het verteren. Na de koers is dit anders. Hier gebruik ik bijvoorbeeld wel weer Malsovit om de darmflora weer te stimuleren. Tijdens het ontbijt probeer ik zo min mogelijk vetten of lactose binnen te krijgen dit is ook weer moeilijker verteerbaar en door veel vetten kom je als wielrenner qua gewicht aan. Verder eet ik tot 3 uur voor de wedstrijd. Vaak neem ik als laatste maaltijd een bord met pasta of witte rijst met honing en kaneel. Een bakje koffie en een paar glazen water mogen ook niet ontbreken!

De wedstrijden tijdens de ronde van Normandie zijn gemiddeld 160 kilometer. Tijdens de wedstrijd neem ik ieder half uur een energy reep of energy gel om de koolhydraatvoorraad aan te vullen. Ook is het belangrijk om gemiddeld ieder uur een bidon met 500ml dorstlesser te drinken. Na de wedstrijd neem ik direct een herstel shake. Deze shake is een combinatie van koolhydraten en eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om het lichaam weer te laten herstellen na zware inspanning. In de auto naar het hotel eet ik nog brood met kipfilet en kaas wat de verzorgers hebben klaargemaakt. Wanneer je 7 dagen achter elkaar koerst kun je bijna niet genoeg eten. Je verbrandt zoveel dat je op bijna ieder moment van de dag moet denken aan je voeding. Na de koers en tijdens het avondeten probeer ik genoeg groentes en vetten binnen te krijgen. In groentes zitten natuurlijk weer vitamines en vezels die het lichaam in balans brengen. Ook tijdens het avondeten ligt de nadruk vooral op koolhydraten en eiwitten. De franse restaurants zijn vaak niet ingesteld op wielrenners, dus die extra pasta moet er meestal weer bij komen! Ik drink veel water en mineralendrank na de koers en we worden iedere dag gemasseerd. Wanneer je goed drinkt, geef je je lichaam de kans afvalstoffen af te voeren. Ook neem ik savonds nog kwark om extra eiwitten binnen te krijgen.

'HONGERKLOP'

Afgelopen week speelde voeding de hoofdrol in de koers. In de eerste etappe was het erg koud en hectisch. Tegen het einde van de wedstrijd voelde ik me erg goed en heb ik geprobeerd om aan te vallen. Ik zat dan ook in de beslissende kopgroep van 5 man, maar ineens voelde ik de energie wegtrekken. Wat denk je…? HONGERKLOP. Als wielrenner weet je dat je genoeg moet eten en drinken, maar omdat ik zo gefocust was op de koers schoot dat er bij in. Een erg slecht moment. Ik moest de kopgroep laten gaan en weg wat mijn ambitie voor het klassement. Het betekende ook een andere en meer dienende rol voor mijn ploeggenoten in de ploeg. Gelukkig herpakte ik me in de dagen erna. Het resulteerde in een 3e en 6e plek in een etappe. Ook pakte ik de tussensprint trui! Mijn doelstelling om een etappe te winnen heb ik niet gehaald, maar was er dicht bij! Het belangrijkste is dat ik de etappes goed ben doorgekomen en goed kon herstellen. Voeding is naast trainen en rusten dus net zo belangrijk om aandacht aan te besteden! Natuurlijk was ik na een paar dagen de pasta muesli en kwark wel heel erg zat, maar het is het echt waard!

Wil je meer weten over Luuc? Hier lees je alles over zijn sportieve prestaties. 

Blog: 'Gezondheid maakt gelukkig'

Blog: 'Gezondheid maakt gelukkig'

Als gewichtsconsulent sta ik voor een gezonde levensstijl. Dat kan je helpen qua lijf, maar zeker ook tussen de oren. Gezondheid maakt gelukkig. Via collega’s hoorde ik voor het eerst over het product Malsovit VezelMuesli. Ik heb het natuurlijk aan een grondige inspectie onderworpen. De ingrediënten doorgespit en geproefd. Heerlijk! Lekker en gezond tegelijk, daar houd ik van!

Een aantal weken na mijn eerste contact met Malsovit stond ik op een ladiesnight. Een mooi moment om mensen, in dit geval vrouwen, kennis te laten maken met gezonde producten. Van Malsovit VezelMuesli kreeg ik een aantal proefzakjes om uit te delen. Later deelde ik ze uit aan mijn cliënten. Kortom. Malsovit VezelMuesli is helemaal ingevoerd in mijn praktijk en mijn adviezen. Een muesli zonder suiker, zout of vet toegevoegd. Dat is een product dat prima past bij een gezonde levensstijl. Omdat de Muesli niet in de supermarkt te krijgen is, verleen ik een stukje service. Ik verkoop de muesli op mijn eigen site.

Diabetes Vereniging Nederland

Malsovit is maatschappelijk partner van Diabetes Vereniging Nederland (DVN).